בעוד שרוב בני האדם רואים כ-10,000 גוונים שונים של צבעים, ישנן נשים מיוחדות בעולם המסוגלות לראות פי 100 יותר – כמיליון גוונים שונים. תופעה זו, המכונה "טטרכרומטיזם" (Tetrachromacy), היא מצב גנטי נדיר המאפשר ראייה יוצאת דופן של ספקטרום צבעים רחב הרבה יותר מהרגיל.
מה זה טטרכרומטיזם?
טטרכרומטיזם הוא מצב גנטי המתאפיין בקיומם של ארבעה סוגי קולטני אור (פוטורצפטורים) ברשתית העין, במקום שלושה כפי שקיים אצל רוב בני האדם. אצל אדם רגיל קיימים שלושה סוגי תאי חרוט (קונוסים) הרגישים לאורכי גל שונים של אור – אדום, ירוק וכחול. אדם עם טטרכרומטיזם מחזיק בסוג רביעי של קולטן, המאפשר לקלוט ולהבחין בהבדלים מזעריים בין גוונים שאנשים רגילים אינם מסוגלים לראות.
התופעה קיימת רק אצל נשים, מכיוון שהיא קשורה לכרומוזום ה-X. מאחר שלנשים יש שני כרומוזומי X, בעוד שלגברים יש רק אחד, הסיכוי לטטרכרומטיזם גבוה יותר אצל נשים. מדענים מעריכים כי כ-12% מהנשים בעולם נושאות את הגן, אך רק כ-1% מהן הן טטרכרומטיות פעילות, כלומר מסוגלות לנצל את היכולת הזו בפועל.
איך זה להיות טטרכרומט?
קונסי דאן (Concetta Antico), אמנית מאוסטרליה, היא אחת הנשים המעטות שאובחנו רשמית כטטרכרומטיות. היא מתארת את חווית הראייה שלה כ"מדהימה ועוצרת נשימה". לדבריה, כאשר היא מביטה בעלה ירוק, היא יכולה לראות צהובים, כסופים, ורודים וכחולים עדינים בתוכו. בשמיים כחולים היא רואה גוונים סגולים וירקרקים, ובצל שמטיל עץ היא מבחינה בספקטרום שלם של צבעים.
החיים עם יכולת כזו יכולים להיות גם מאתגרים. דאן מספרת שבילדותה היא לא הבינה מדוע אחרים אינם מבחינים בצבעים שהיא רואה, ולעתים קרובות הרגישה שונה ומבודדת. רק לאחר שאובחנה רשמית בגיל מבוגר, היא הבינה את הייחודיות שלה.
המחקר המדעי על טטרכרומטיזם
המחקר על טטרכרומטיזם החל בשנות ה-80, כאשר החוקרת ג'ון נייץ מאוניברסיטת קמברידג' גילתה שחלק מהנשים שהן נשאיות של עיוורון צבעים יכולות לראות יותר צבעים מהרגיל. היא הייתה הראשונה לטבוע את המונח "טטרכרומט אנושי".
בשנת 2010, החוקרת גבריאל ג'ורדן מאוניברסיטת ניוקאסל זיהתה לראשונה אישה עם טטרכרומטיזם פעיל. המחקר שלה הראה כי האישה יכלה להבחין בהבדלים מזעריים בין גוונים שאנשים רגילים ראו כזהים לחלוטין.
ההערכה היא שטטרכרומטיזם התפתח כיתרון אבולוציוני. ייתכן שבתקופות קדומות, היכולת להבחין בגוונים עדינים של ירוק ואדום עזרה בזיהוי פירות בשלים או צמחים רעילים, מה שהקנה יתרון הישרדותי.
השפעות על חיי היומיום
נשים עם טטרכרומטיזם פעיל מתארות כי היכולת משפיעה על כל היבט בחייהן. רבות מהן נמשכות למקצועות הקשורים לצבע – אמנות, עיצוב פנים, אופנה או אדריכלות. הן מתארות תסכול כאשר אחרים אינם מסוגלים לראות את מה שהן רואות, ולעתים קרובות מתקשות לתאר במילים את הגוונים העשירים שהן קולטות.
חלקן מדווחות על רגישות יתר לצבעים חזקים ולתאורה בוהקת, ומעדיפות סביבות עם תאורה טבעית ורכה. אחרות מספרות כי הן בוחרות בקפידה את צבעי הבגדים והאביזרים שלהן, ולעתים נתפסות כ"מוזרות" בשל הקפדה זו.
האם זה יתרון או חיסרון?
בעוד שהיכולת לראות מיליון צבעים נשמעת כיתרון מדהים, היא יכולה להיות גם מאתגרת. נשים עם טטרכרומטיזם מתארות לעתים עולם שלעתים "צבעוני מדי", עד כדי הצפה חושית. חלקן מתקשות לישון בחדרים שיש בהם צבעים רבים או תאורה מסוימת.
עם זאת, רובן מתארות את היכולת כמתנה ייחודית שמעשירה את חייהן. "העולם שלי הוא סימפוניה של צבעים," אומרת דאן. "אני רואה יופי במקומות שאחרים רואים רק אפרוריות."
רוצים לקרוא עוד תכנים לא שגרתיים? תוכלו למצוא מאמרים נוספים על תופעות גנטיות נדירות ויכולות אנושיות יוצאות דופן באתר שלנו.
העתיד של מחקר הטטרכרומטיזם
המחקר על טטרכרומטיזם עדיין בחיתוליו, וחוקרים רבים עובדים על פיתוח שיטות טובות יותר לזיהוי ולמדידה של היכולת. בעתיד, ייתכן שנוכל ללמוד יותר על האופן שבו המוח מעבד את המידע הויזואלי העשיר הזה, ואולי אף לפתח טכנולוגיות שיאפשרו לכולנו לחוות את העולם בצורה עשירה יותר.
התופעה המרתקת הזו מזכירה לנו שוב כי העולם שאנו חווים הוא רק חלק קטן מהמציאות האובייקטיבית, וכי כל אחד מאיתנו חווה את העולם בצורה ייחודית ושונה.